Wat is oedeem? 
Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een vochtopeenhoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Anatomie
Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder meer afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Vooral in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfeknopen.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?
Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid; het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal het lichaamsdeel ook zwellen. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Wat te doen bij lymfoedeem?
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u een lymfoedeem ontstaat, neem dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg wordt bepaald of verder onderzoek en/of behandeling gewenst is.

Behandelingsmogelijkheden 
De behandeling door een oedeemtherapeut bestaat uit compressietherapie, manuele lymfedrainage, oefentherapie, ademtherapie, voorlichting en lymfetaping.

Kijk voor verdere informatie op de website van Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie(link is external) of neem contact op met de oedeemtherapeut van fysiotherapie De Bundeling, Sabine Kok of Diana van Mourik.