Manuele therapie (lid NVMT(link is external) & KNGF(link is external))

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn fysiotherapie-opleiding een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut goed in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Doordat de manueel therapeut het complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts een onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang, zoekt verbanden en kijkt dus verder dan de specifieke klacht.

Wanneer naar een manueel therapeut?
Als u een gewricht slecht kunt bewegen of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die manueel therapeut kan behandelen

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen;
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • Hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn;
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • Heupklachten, al dan niet in combinatie met liespijn.

Als u zich herkent in een van deze klachten kunt u zonder verwijzing een screening laten doen. Tijdens een vervolgonderzoek zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak hebt u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Behandeling
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van uw houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Vrije toegang
Er is geen verwijzing nodig voor manuele therapie. U kunt dus zelf een afspraak voor een screening maken met een van onze manueel therapeuten. In de screening wordt gekeken of uw klachten door manuele therapie verholpen kunnen worden, waarop een intake en onderzoek kunnen volgen.