De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben door schaamte vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

Wanneer naar een bekkenfysiotherapeut?

Als u klachten ervaart van ongewild urine en/of ontlasting of pijn ervaart in het bekkengebied, kan bekkenfysiotherapie uitkomst bieden.
Voorbeelden van klachten die een bekkenfysiotherapeut kan behandelen:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • Begeleiding bij operaties in de onderbuik
  • Bekkenpijn in de periode ronde en na de zwangerschap en bevalling
  • Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling
  • Stuitklachten, wordt behandeld volgens NIMOC methode

Als u zich herkent in een van deze klachten, kunt u zonder verwijzing een screening laten doen. Tijdens een vervolgonderzoek zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak hebt u duidelijkheid over de verdere behandeling.

Behandeling

Het doel van een bekkenfysiotherapeut is het helpen te herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut adviseert over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals bekkenband. Ook voor klachten en vragen op seksueel gebied kunnen patiënten bij de bekkenfysiotherapeut terecht. Tevens is alleen een bekkenfysiotherapeut bevoegd om deskundig een inwendig onderzoek te doen.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Vrije toegang

Er is geen verwijzing nodig voor bekkenfysiotherapie. U kunt dus zelf een afspraak maken voor een screening met onze bekkenfysiotherapeut. In de screening wordt gekeken of uw klachten door de bekkenfysiotherapie verholpen kunnen worden, waarop een intake en onderzoek kunnen volgen.