COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Kleine luchtwegen verliezen hierdoor op den duur hun stevigheid en de longen worden minder elastisch. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht zoals rook verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen.

Klachten beperken 
Als u last krijgt van benauwdheid en hoestbuien wanneer u zich inspant, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Maar als u chronische bronchitis of longemfyseem heeft (COPD), is het extra belangrijk dat uw conditie niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Dat is jammer, want uw fysiotherapeut kan u leren hoe u door beweging uw klachten zoveel mogelijk beperkt.

Leren leven met COPD
COPD is een aandoening die niet genezen kan worden. U moet ermee leren leven, net als de mensen om u heen. Dat is, zeker in het begin, heel emotioneel en levert veel onzekerheid op. Neem uw klachten serieus en zorg voor een goede behandeling. Daarbij werken uw huisarts, specialist, fysiotherapeut, gespecialiseerde verpleegkundige en/of thuiszorg samen. Op deze webpagina leest u meer over wat fysiotherapie voor u kan betekenen: minder hoesten, beter ademhalen en verantwoord bewegen. Samen met uw fysiotherapeut leert u zo goed mogelijk om te gaan met COPD.

Wat kan uw fysiotherapeut voor u betekenen?
Fysiotherapie kan bijdragen aan een effectieve manier om slijm op te hoesten, zorgt voor een betere ademhaling en helpt om uw conditie op peil te houden.

Hoesten
Mensen met COPD hoesten veel om slijm kwijt te raken. Bij sommigen zijn de longen echter minder stevig en werkt hoesten juist averechts. De fysiotherapeut leert u een methode om zo effectief mogelijk slijm op te geven. Hierdoor komt u ook sneller van luchtweginfecties af.

Ademhalen
Als u moeite heeft met ademhalen, leert u van de fysiotherapeut een betere ademhaling die u kunt toepassen als u zich inspant. Zo houdt u activiteiten langer vol en krijgt u er ook weer meer plezier in.

Conditie
De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie. Wellicht vind u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u ook specifieke oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademhalings-, arm- en beenspieren.

Blijven bewegen
Of het verbeteren van uw conditie nu weken of maanden duurt, na de behandeling moet u zelfstandig blijven bewegen. Uw fysiotherapeut geeft u hierover advies. U kunt bijvoorbeeld gaan sporten bij een sportvereniging. Wanneer uw arts of fysiotherapeut dit afraadt, is er nog de mogelijkheid om te sporten (o.a. zwemmen) via het Astmafonds(link is external). Hier kunt u op een verantwoorde manier uw conditie op peil houden, ook weer onder leiding van een fysiotherapeut. Bovendien ontmoet u mensen die leven met dezelfde beperkingen als uzelf en dat kan leerzaam, stimulerend en ook een steun zijn.

Stoppen met roken
Voorkom verdere schade aan uw longen. Stoppen met roken is veruit de belangrijkste stap, want daardoor verergert de ziekte minder snel. Ook als u al jaren rookt, is stoppen echt zinvol. Voor ondersteuning kunt u terecht bij uw huisarts en bij Stivoro(link is external).